Boligsøgende: Sådan forbereder du dig på boligjagten

Er du boligsøgende og har svært ved at finde ud af, hvad det egentlig er, du ønsker i en ny bolig? Så har vi samlet en række bud på, hvordan du kan forberede dig bedre på boligjagten. Det kan nemlig være svært at begrænse sig og finde ud af, hvad ens egne krav og ønsker er.

Få styr på din økonomi og undersøg dine muligheder

Det er vigtigt, at man forbereder sig inden, man går ud og køber en andelsbolig. Og det er selvfølgelig vigtigt at få styr på alle de lovmæssige og praktiske ting som noget af det første. Særligt økonomien er essentiel. Har du en god fast indkomst og en god opsparing, kan du nå langt. Men mest af alt er det vigtigt, at du er realistisk.

Læg et budget og undersøg dit forbrug. Spar op løbende og undersøg dine muligheder for lån med en låneberegner eller rådfør dig med din bank. Der kan nemlig være forskel på, hvad banker vil låne ud til boligsøgende, og det kan derfor være en god idé at undersøge, om du har flere og større muligheder andetsteds.

Hav styr på dine top tre krav

Det kan være svært at begrænse sig, når det kommer til ønsker i en ny bolig. Samtidig kan det være svært at finde ud af, hvad man kan leve med, og hvad man kan leve uden. Som regel vil der altid være punkter, hvor man er nødt til at gå på kompromis med sine ønsker. Ofte bliver man klogere, når man tager ud og ser på en bolig, også selvom man måske ikke er helt varm på den. Ved at se en salgsklar bolig, får du et indblik i boligmarkedet. Hvilket kan være med til at udvide og/eller skærpe din horisont, samt skabe et mere realistisk billede af hvilken bolig, du kan få fat i.

Opvej fordele og ulemper mod hinanden og find ud af, hvad der er vigtigst for dig. Lav en top tre liste over krav til den bolig du søger, som fokuserer på andet end de økonomiske krav. Det kan for eksempel være et minimumskrav i forhold til antal værelser eller kvadratmeter. Det kan også være, at du har krav til selve standen på lejligheden. Hvis du ikke selv har eller kender nogen, der har gode håndværkerevner, kan det blive en dyr omgang at flytte ind i en lejlighed, der kræver større forbedringer. Det kan også være, at det er vigtigt at andelsboligen ligger godt i forhold til offentlig transport eller tæt på skoler og institutioner.

Ja, der er mange ting, man kan ønske sig som boligsøgende, og listen kan hurtigt blive lang. Derfor kan det gøre boligjagten lettere, hvis du på forhånd har styr på dine prioriteter og sætter dem i rang, ud fra hvad der er mest vigtigt.

Undersøg området

Det er også en god idé at undersøge det område, du overvejer at købe bolig i. Er der gang i metrobyggeri lige ved siden af, eller ligger boligen tæt på en gade fyldt med barer og værtshuse? Har boligen langt til offentlig transport og grønne arealer, eller er alt det du drømmer om inden for rækkevidde.

Sæt dig godt ind i, hvad det er du har behov for, og hvad du ønsker dit nye kvarter skal byde på. Gør op med dig selv, hvad der er krav og hvad der er ønsker i forhold til boligkvarteret. Er der steder du er villig til at gå på kompromis med, hvis selve boligen opfylder dine krav? Eller er der noget i boligen du vil gå på kompromis med, hvis kvarteret krydser alle felter af på ønskelisten?

Læs om forskellige boligområder i København her.

Boligsøgende: Få hjælp fra banken

Herudover er der særlige forhold, du skal være opmærksom på, når du er boligsøgende. Hvilken stand er den andelsboligforening du søger i? Hvad er andelsboligens tekniske pris? Hvilke forbedringer og mangler er der i lejligheden? Hvad står der i vedtægter og årsrapport på andelsboligforeningen? Føler du dig ikke skarp indenfor disse områder, vil din bank som regel være behjælpelig med at gå papirerne hurtigt igennem, så du kan meddele sælger om din interesse.

Hvis du ikke føler du er ordentligt klædt på, så kan du få hjælp fra en boligadvokat, og vide dig sikker på en god købsproces.

Vigtigst af alt: Hav tålmodighed. Boligmarkedet er brændvarmt, og man skal være hurtig på aftrækkeren, når man er interesseret i en bolig. Men det er vigtigt ikke at takke ja til det første og det bedste. Hav både hjernen og hjertet med, når du byder på din nye bolig.

Du kan også læse om gode råd til nye på boligmarkedet her.

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme