Førstegangskøber: Gode råd til nye på boligmarkedet

Der er meget, man skal forholde sig til, som førstegangskøber. Andelslejligheder og ejerlejligheder går som varmt brød, og det kan føles som en uendelig og unfair kamp at få fat i drømmeboligen. Derfor skal du forberede dig godt, inden du kaster dig ud i boligræset.

Ny på boligmarkedet

Nu hvor andelsboliger er så efterspurgte, kan det føles som at løbe panden mod muren i jagten på drømmeboligen.

Som du nok har bemærket, så er det blevet en del lettere at komme af med en andelslejlighed i København, og sværere at få fat i en. Har du derfor allerede foden inde på boligmarkedet, kan du være mere rolig i din eftersøgning af din nye drømmelejlighed. Du kan skrive dig på ventelister og lave bytteaftaler med andre andelsboligejere. Da du allerede er garanteret at indtjene en del af, hele eller mere end den sum, du har givet for din nuværende andelsbolig, kan du lettere få råd til noget nyt og større.

Er du i stedet førstegangskøber, skal du være skarp og hurtig. Selvom man kan komme langt med held, så er det en dårlig idé at læne sig tilbage og lægge al sin tiltro til det. Forhør dig i stedet med din bank om, hvad du er godkendt til at låne, og hvad du skal være opmærksom på ved søgningen af en bolig.

Læs også hvordan du kan blive en attraktiv låneansøger her.

Førstegangskøber: Sådan finder du din andelsbolig

Hvordan finder man drømmeboligen, spørger du så? Der findes ikke et enerådigt svar på dette, men der er flere ting du som førstegangskøber kan gøre, for at finde din fremtidige lejlighed.

Hold øje med adskillige ejendomsmæglere og skriv dig op til nyhedsbreve, hvor du kan blive informeret om nye salgsopslag. Skriv dig op hos forskellige andelsboligforeninger. Det kan være besværligt at vide, hvem man skal kontakte i disse tilfælde. Desværre behandler mange andelsboligforeninger selv opskrivninger manuelt, og det kan derfor være svært at finde ud af, hvordan de håndterer processen, og om den håndteres efter bogen.

Hvis søgningsprocessen skal blive lettere, kan det være en fordel at indsnævre din søgen til bestemte områder, så du lettere kan finde frem til de enkelte andelsboligforeninger og holde et nogenlunde overblik over dine opskrivninger.

Du kan også rådføre dig med dine venner, kollegaer eller familie, og høre hvordan de fik fat i deres andelslejlighed. Hvis du har en god og tæt relation til nogen, som bor i en andelsboligforening, kan du med fordel høre dem ad, om de kender til fremtidige salg af boliger i andelsboligforeningen, eller om der findes en venteliste, du kan blive skrevet op på.

Der findes dog også digitale ventelistesystemer, der samler ventelister til forskellige andelsboligforeninger og ejerforeninger på et sted. På den måde kan du lettere tilpasse dine ønsker og skrive dig på flere ventelister på en gang. Her vil du også have mulighed for at holde øje med din status på listerne og bedre vide, hvornår du kan forvente at modtage et tilbud. Du kan læse mere om digitale ventelistesystemer her.

Sælgere går udenom ejendomsmæglerne

I dag er der en tendens til at sælgere vælger at gå udenom ejendomsmægleren, da efterspørgslen alligevel er så stor, at det ikke er noget problem at skille sig af med lejligheden. Flere og flere begynder derfor også sælge eller finde deres lejlighed gennem sociale medier, som Facebook, hvor man deler et opslag med sine venner eller aktivt søger via. en af de utallige boliggrupper. Du behøver derfor ikke nødvendigvis at kende en der kender en, for hvis du er en aktiv bruger af sociale medier, kan du snildt møve dig ind den vej.

Vælger du dog denne vej, skal du også være god til at sortere og gennemskue, hvilke opslag der er oprigtige, og hvilke der ikke er. Desværre findes der mange, der er ude på at tjene nemme penge og snyde folk, og de sociale medier er det perfekte gemmested. Hold derfor øje med mangelfulde informationer og billeder, uhørt lave priser og en mistænkelig kontaktinformation. Hvis du er i tvivl, så rådfør dig med din bank.

Du kan aldrig blive for forsigtig

Andelsboligmarkedet er kringlet og svært at forstå, særligt som førstegangskøber. Det er derfor vigtigt at fatte mod og ikke lade sig rive med af en god salgstale eller lovende tilbud, før du har haft en tredjepart inde over. Dette kan f.eks. være din bankrådgiver, en boligrådgiver eller en bekendt, der er godt inde i reglerne for andelsboliger. Som du sikkert har hørt mange gange før, så læs papirerne grundigt igennem og undersøg. Stil gerne spørgsmål til de ting du ikke forstår.

Hvis du køber din andelslejlighed udenom en ejendomsmægler, så kan det være svært at vide, hvornår du kan være sikker på at boligen er din. Det er derfor vigtigt, at du som køber er transparent overfor sælger. Vis din interesse og fremstå som en pålidelig køber. Det sidste sælger ønsker, er en, der springer fra i sidste øjeblik. Tilliden skal derfor gå begge veje.

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme