Undgå snyd, når du søger andelsbolig

Andelsboliger er eftertragtede som aldrig før, og det er desværre set flere gange, at penge under bordet og andre former for snyd sker ved handler med andelsboliger. Vi giver dig her et par tips til, hvordan du spotter snyd, når du søger andelsbolig. Så er du rustet bedre på til et godt køb.

Vær opmærksom på ulovligt salg

Der har været flere sager om sælgere, der udnytter at andelsboligmarkedet er presset, og at desperate købere er villige til at betale penge under bordet, fordi det kan åbne muligheden for at købe en andelsbolig. Men det er både ulovligt og risikabelt. En sælger kan for eksempel sige, at det koster penge at fremvise lejligheden, eller at du har muligheden for at være første prioritet, hvis du køber et tilhørende gammelt møbel til et højt beløb. Du skal også undre dig, hvis sælger siger, at det haster med at underskrive kontrakten. Det er sjældent et godt tegn, og det kan indikere, at der er noget galt med den andelsbolig, du overvejer at købe. Vær derfor opmærksom, hvis sælger nævner ekstra penge eller ønsker en hurtig beslutning.

Undersøg ejendommen

Der er flere måder at undersøge en ejendom på, når man søger andelsbolig. Det er en god idé at starte med at kigge andelsboligforeningens papirer igennem for at skabe et overblik over dens økonomi, drift og kommende renoveringsprojekter. Det kan for eksempel være en god idé at tjekke dens regnskab og vedtægter, hvor indtægterne gerne skal matche de lån, andelsboligforeningen har taget. Nogle foreninger har økonomiske vanskeligheder af forskellige grunde, og hvis det er tilfældet, kan det ende i ærgerlige økonomiske konsekvenser, hvor du måske står med en usælgelig lejlighed.

Referater fra tidligere bestyrelsesmøder og generalforsamlinger kan give dig et indblik i andelsboligforeningens fremtidige planer og projekter. Referaterne kan fortælle, om den månedlige boligydelse eventuelt hæves, hvis foreningen for eksempel ikke har sparet op til en kommende renovering eller måske har besluttet at få opsat altaner.

Hvis en gennemgang af ejendommens papirer kan virke uoverskuelig, er det nogle gange muligt at kontakte en person fra ejendommen og søge oplysninger derigennem. Det kan for eksempel være givtigt at kontakte en beboer eller administrator. Det giver mulighed for en uformel snak, hvor du kan spørge ind til foreningen. Her kan du også få en fornemmelse af, om du passer ind.

Tjek for fejl og mangler

Hvis du har fundet din drømmebolig og er ved at flytte ind, er det en god idé at tjekke for fejl og mangler, inden du flytter alle dine mange flyttekasser ind. Det er især vigtigt at tjekke stikkontakter, hårde hvidevarer, toiletter og håndvaske. Hvis du finder en fejl på en af disse områder, skal du ikke kun kontakte din sælger, men også tage fat i bestyrelsen og administrator og informere om det. Du skal oftest gøre opmærksom på reklamationen inden for de første 14 dage. Så er du og bestyrelsen sikre på, at fejlen ikke er sket under din tid som beboer.

Brug din sunde fornuft

Husk, at sælger som udgangspunkt højst sandsynligt ikke er ude på at snyde dig. Men det er altid godt at være opmærksom på faldgruberne. Hvis du har en dårlig fornemmelse af enten sælger eller boligen, så tøv ikke med at undersøge det nærmere. Kig blandt andet efter tegn som dårligt sprogbrug og stavefejl i annoncen, eller om det måske er en urealistisk billig andelsbolig. Hvis et tilbud er for godt til at være sandt – så er der nok noget om det.

Køb andelsbolig gennem en digital venteliste

Der er mindre risiko for at blive snydt, hvis du søger andelsbolig på en etableret og troværdig hjemmeside. Derudover kan det være en god idé at finde din næste andelsbolig via at stå på officiel venteliste, da du så er sikker på, at salget foregår legitimt gennem andelsboligforeningen. Finder du derimod en andelsbolig via den Blå Avis for eksempel, bør du være ekstra opmærksom på sælgers troværdighed.

Læs: Gode ting at vide, før køb af andelsbolig

5 gode råd til at undgå boligsnyd

  1. Fat mistanke, hvis sælger ønsker et højt kontantbeløb eller haster med at få underskrevet kontrakten.
  2. Undersøg andelsboligforeningen grundigt ved at tale med en beboer eller administrator og gennemgå foreningens dokumenter.
  3. Tjek for fejl og mangler, inden du flytter ind – og kontakt bestyrelsen eller administrator, hvis du finder noget.
  4. Lyt til din mavefornemmelse og sunde fornuft
  5. Søg andelsbolig gennem troværdige hjemmesider

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme