19. Februar 2020
Det kan ofte være en god og billigere løsning at lave et køb af andelsbolig fremfor ejerlejlighed eller at bo til leje. Men lige så attraktivt det Københavnske andelsboligmarked er, lige så svært er det desværre også at få fat i en god andelsbolig. Er du dog så heldig at blive tilbudt en andelsbolig, er der visse ting, du bør overveje, inden du køber, hvis du vil sikre dig en fornuftig handel. Her kan du læse om et par gode ting at vide, før du køber andelsbolig.
En af fordelene ved at købe andelsbolig, er, at det ofte er billigere end at købe en ejerlejlighed. Andelsværdien er underlagt maksimalpriser, hvilket betyder, at der er et loft for, hvad en andelsbolig maksimalt må sælges til ifølge lovgivning. Udover prisen er forskellen mellem køb af andelsbolig og ejerlejlighed, at man ikke ejer lige så meget af den fælles ejendom, som andelshaver. Du køber ikke boligen, men derimod retten til at bruge én af andelsforeningens boliger. Det betyder, at du bliver en del af andelsboligforeningen og dens fælles økonomi.
Når du bliver en del af en andelsboligforening, hæfter du for din part af dens mulige gæld. Det kan derfor anbefales, at du undersøger din mulige nye andelsboligforening og dens økonomi grundigt, inden du underskriver købsaftalen. Dertil kan være en god idé at gennemgå andelsboligforeningens lån og referater fra tidligere generalforsamlinger. Det kan fortælle dig, om der eventuelt er planlagt økonomisk tunge renoveringsarbejder inden for den nærmeste fremtid, og om der måske er varslet stigning i boligafgiften. Kig også efter, om der er indgået lån med en fleksibel rente, som kan betyde, at din månedlig boligafgift kan stige, hvis renten ændrer sig. Du kan enten tjekke det selv eller få din bank til at hjælpe dig.
Læs mere: ”Undgå snyd, når du søger andelsbolig”
Overvejer du muligheden for et forældrekøb, er det vigtigt at tjekke, om andelsboligforeningen tillader det. I de fleste andelsboligforeninger har man nemlig bopælspligt. Det vil sige, at du selv skal bo i lejligheden. Det vil ofte også indebære, at du ikke må udleje boligen. Andelsboligforeningens vedtægter kan fortælle dig om reglerne for forældrekøb og udleje.
Mange andelsboligforeninger er bygget op omkring fællesskabstanke og socialt engagement. Det skyldes først og fremmest, at ældre andelsboligforeninger blev stiftet på baggrund af solidaritet og samarbejde. Det betyder ofte, at alle beboere har et fælles ansvar og ønsker en tæt relation naboerne i mellem. For eksempel har de fleste andeboligforeninger årlige arrangementer, som fælles arbejdsdage, hvor man klare de lettere vedligeholdelsesarbejder. Eller sommerfest i gården, hvor det er kutyme, at man deltager. Samlet set har andelsboligforeninger generelt et større fællesskab end der ses i ejerforeninger og udlejningsejendomme – både i forhold til det sociale aspekt og økonomi.
Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme