Nye anbefalinger til danskernes lånemuligheder

Udvalg om finansieringsregler for andelsboliger har for nyligt afleveret sine anbefalinger til, hvordan man kan gøre andelsboligmarkedet mere tilgængeligt for danskerne. Anbefalingerne indebærer nye lånemuligheder.

Nuværende lånemuligheder gør det svært for nye købere

I 2018 kom der et nyt udbetalingskrav for andelsboligkøbere. Kravet går ud på, at man skal kunne medbringe en egenbetaling på 5 pct ved køb af andelsbolig. Dette gør nye køberes lånemuligheder svære. Det nye krav til køberens privatøkonomi skal være med til at sikre køberen mod stigninger. Det er både i forhold til stigende rente på eget andelsboliglån, men også andelsboligforeningens lån.

Men grundet høj efterspørgsel og dermed høje priser på andelsboliger, kan det være svært for den almene dansker at få foden indenfor på andelsboligmarkedet.

Et udvalg, valgt af regeringen, fik derfor i 2020 til opgave at se på, hvordan man kan gøre andelsboligmarkedet mere tilgængeligt.

Plads til forbedringer

Udvalg om finansieringsregler for andelsboliger, har set en mulighed for forbedringer. Nemlig når det kommer til omlægning af udlejningsejendomme til andelsboligforeninger. De har derfor for nyligt afleveret deres forslag til, hvordan finansiering til en andelsbolig kan blive mere overkommeligt.

Når en udlejningsejendom sættes til salg, får lejerne en frist på ti uger til at købe ejendommen. Dette, med henblik på at etablere en andelsboligforening. Denne frist er for kort, mener Finans Danmark, som er en del af udvalget.

For kort varsel

Når en udlejningsejendom sættes til salg, får lejere mulighed for at overtage ejendommen ved tilbudspligt. Men det foregår som regel med meget kort varsel. Det vil sige, at lejerne ikke har haft tid til at spare op. Hvilket betyder, at de ikke har råd til at blive boende i boligen.

Ane Arnth Jensen, som er viceadministrerende direktør i Finans Danmark, forklarer i en pressemeddelelse:

”Hvis man har boet til leje og ikke har forventet, at der opstår en pludselig mulighed for at overtage ejendommen og stifte en andelsboligforening, er det ikke sikkert, at man har sparet op til et indskud på fem pct.” .

Men nye lånemuligheder skal være med til at hjælpe lejere med at omdanne ejendommen til en andelsboligforening.

Nye lånemuligheder til lejere, der ønsker at stifte andelsboligforening

Udvalget har foreslået, at lejere, bør have muligheden for at finansiere indskuddet ved et lån.

Ane Arnth Jensen uddyber:

”Her mener vi, at man kan hjælpe lejerne med at stifte en andelsboligforening ved at veksle egenfinansieringen til et banklån, som dog skal betales tilbage inden for en kortere årrække.”.

Ved at give lejerne nye lånemuligheder til udbetalingen, bliver det lettere for danske lejere at omdanne til en andelsboligforening. Lånet skal dog være på den betingelse, at det bliver afdraget inden for 2-3 år.

Læs også: Hvad er en sund andelsboligforening?

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme