9. Juli 2020
At købe andelsbolig kan være en længere proces, og da du leder efter et sted, hvor du kan bo og slappe af, er det en god idé at vide, hvad du skal gøre. Både før du køber, og når du køber andelsbolig. I denne artikel vil vi prøve at vejlede dig hele vejen fra søgningen efter en andelsbolig, til du sætter nøglen i døren.
Først og fremmest er det en rigtig god idé at finde ud af, hvad dit budget er. Så ved du nemlig fra starten af, hvad du kan låne, og så spilder du hverken din eller en potentiel sælgers tid.
Du kan starte med at kontakte din bank og høre, hvor meget du kan låne. Du skal også gøre op med dig selv, hvor stramt du kan klare dit budget, når du har taget et lån til en andelsbolig. Måske vil du gerne have råd til at have bil eller tage på ferie hvert år – og så skal du nok også sætte budgettet en smule ned, inden du optager boliglån.
Det er også væsentligt at undersøge andelsboligforeningens økonomi. For selvom købsprisen er god, er det ikke sikkert, at boligafgiften er det. Boligafgiften er den husleje, som andelshavere betaler hver måned til andelsboligforeningens fællesudgifter. For eksempel til vedligeholdelse, ejendomsskatter og afdrag på gæld. Jo højere boligafgiften er, jo større chance er der også for, at andelsboligforeningen ikke er så sund.
Du kan bede om det seneste årsregnskab fra andelsboligforeningen for at se, hvordan økonomien ser ud. Her kan du tjekke, om der er afsat penge til vedligeholdelse. Alle andelsboligforeninger skal en gang i mellem renovere eller udskifte dele af bygningen. Og skal trappen eller faldstammerne renoveres, og der ikke er sat penge af til det, risikerer du, at værdien i din andelsbolig bliver dårligere.
Før du tjekker en andelsboligforenings økonomi, skal du selvfølgelig først finde din nye andelsbolig. Og hvor finder man sådan en? Der er mange forskellige steder, hvor du kan lede efter andelsboliger.
Mange andelsboliger bliver sat til salg på internettet og via de sociale medier. Det kan for eksempel være på DBA og forskellige bolighjemmesider. Her går det dog oftest rigtigt hurtigt. Så hvis du søger her, er det en god idé at tjekke de forskellige medier hver dag. Men det kan være både stressende og tidskrævende at holde øje med det hele hver dag. Derfor er det godt, at der også er andre måder, du kan søge andelsbolig på.
Mange andelsboligforeninger har ventelister, hvor boligsøgende står skrevet op og på den måde “er i kø”. Hvis du har muligheden, er det en god idé at skrive dig op. Med ventelister holder man sin plads til andelsboliger i foreningen uden at skulle gøre noget løbende. Derfor er der blandt andet ingen chance for, at sælger finder en anden køber midt i en handel, eller du skal ud og sælge din sjæl for at komme i betragtning.
Men at finde ventelister til andelsboligforeninger er historisk nemmere sagt en gjort. Ofte skal du selv finde hver enkelte andelsboligforening via nettet og undersøge, om de har en venteliste. Dernæst kan det være besværligt at komme i kontakt med den, der styrer den givne venteliste. Det kan derfor hurtigt virke uoverskueligt. Men her kan du gøre brug af Flatr, da vi arbejder på at samle ventelister til andelsboligforeninger ét sted.
Har du fundet en perfekt andelsbolig – og tjekket deres økonomi – er det tid til at underskrive købsaftalen.
Når du er blevet enig med sælger om salget, bliver der lavet et købsaftaledokument. Dette indeholder blandt andet den aftalte pris, hvornår købesummen skal betales og overdragelsesdatoen. Prisen på andelsboligen er andelens værdi og prisen på de forbedringer, som sælgeren eventuelt har foretaget. Husk, at det er ulovligt at byde eller betale mere for en andelsbolig end den maksimalpris, som fremgår i foreningens vedtægter. Et godt råd er også at kigge i andelsboligforeningens generalforsamlingsreferater. Heri kan du nemlig læse, om der fornyligt er vedtaget kommende projekter, som kan skylde en stigning i din boligydelse senere hen.
Hvis alt i vedtægter og referater ser acceptable ud, er du ikke langt fra. Når der er skrevet under, skal du sende købsaftalen afsted til din bank, så du kan få det endeligt godkendt og få lånet på plads.
Når du overtager din nye andelsbolig, får du overdraget nøglerne på overtagelsesdagen. Her er det en rigtig god idé at starte med at gennemgå boligen sammen med et bestyrelsesmedlem fra andelsboligforeningen. Her bør I blandt andet tjekke hårde hvidevarer, stikkontakter og låse. Hvis du ender med at finde fejl eller mangler, skal du kontakte bestyrelsen inden for de første 14 dage, så du ikke ender med ansvaret for det i sidste ende.
Læs her om hvordan du undgår snyd, når du søger andelsbolig
Husk også at sørge for, at el, varme, gas og vand bliver aflæst. Og at nyde din nye andelsbolig selvfølgelig.
Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme