Guide til forældrekøb af andelsbolig

Overvejer du at lave et forældrekøb? Så læs her gode råd samt om fordele og ulemper ved køb af en andelsbolig

På grund af den høje interesse for lejligheder i de danske storbyer er det blevet meget almindeligt, at forældre vælger at investere i en lejlighed til deres barn, som ikke selv kan betale eller låne til en andelsbolig. Det kan både være en god idé for barnet og forældrene. Et forældrekøb giver nemlig en god start på boligmarkedet for barnet og kan samtidig være en god investering for forældrene.

Helt overordnet betyder et forældrekøb af andelsbolig, at du køber en ekstra bolig og lejer den ud til dit barn. Så det er ikke meget mere indviklet end dengang, du købte bolig til dig selv.

Du kan købe en bolig til dit barn på flere forskellige måder. Du kan for eksempel tage et realkreditlån, du kan eventuelt gøre brug af friværdi i din egen bolig, eller du kan betale med opsparing. Det kommer an på, hvad der passer bedst til dig.

Vær opmærksom på flere regler

Hvis du skal købe en andelsbolig til dit barn, er det vigtigt at klarlægge med foreningen, om det overhoved er en mulighed. Flere andelsboligforeninger vil nemlig ikke acceptere forældrekøb og kræver derfor, at man som ejer selv skal bo i boligen. Så det er vigtigt at undersøge det først. Det kan findes i andelsboligforeningens vedtægter.

Du skal være opmærksom på, hvad du gør, når du skal sælge lejligheden igen. Hvis du sælger til dit barn, kan du for eksempel sælge den til 15% under den officielle vurdering. En såkaldt familieoverdragelse. Men hvis du sælger til andre, bliver du beskattet af den eventuelle fortjeneste på boligens værdi. Det vil sige, at du skal betale skat af de penge, som du har tjent på lejligheden. Hvis dit barn har købt den og derefter sælger – så skal barnet ikke betale skat af fortjenesten. Det er fordi, at dit barn har boet i lejligheden, og så er der andre regler.

Læs om udviklingen af andelsboliger på boligmarkedet her

Skriftlige aftaler i et forældrekøb af andelsbolig

Selvom forældrekøb er et anderledes og et mere personligt køb, så er det vigtigt, at I laver en skriftlig lejekontrakt med jeres barn. Med en lejekontrakt kan barnet nemlig søge boligsikring, og så har I også dokumentation for jeres aftale. Det er også en god idé at blive enige om, hvem der vedligeholder lejligheden. Har I ikke talt det igennem, kan det ske, at dit barn ikke passer ordentligt på boligen. Og generelt kan dårlig vedligeholdelse have negativ indflydelse på et senere salg.

Hvad skal dit barn betale?

Huslejen skal helst svare til markedslejen, som sker ud fra en vurdering, hvor man blandt andet kigger på beliggenhed, stand og værelser m.v. Som udlejer kan man selv vælge, hvor lavt man sætter huslejen, mens der er regler for højt den må sættes. Hvis I sætter huslejen for lavt, kan I blive beskattet af den forskel som er mellem huslejen og det beløb, som den burde være. Man skal derfor være påpasselig både med at sætte den for højt og for lavt. Du kan tjekke, hvad husleje ca. bør sættes til på tjekdinleje.dk.

En fremtidssikker bolig

Det er en god idé at have en horisont på omkring fem år, hvor I er sikre på, at jeres barn bliver boende i lejligheden. Derved vil der være en større chance for en god investering, og I skal ikke sælge igen kort efter, I har købt. I kan også langtidssikre ved at købe en fremtidssikker andelsbolig. Det kan være, at boligen har et ekstra værelse – det kan bruges til en eventuel kæreste eller fremtidige børn.

Fordele

  • Bedre mulighed for en stabil kvalitetsbolig for dit barn 
  • Oftest en husleje, der er til at betale (dyrere andelsboliger har ofte en lavere boligydelse – hvilket også kan være et godt tegn på en sund andelsboligforening
  • Giv dit barn en tryg base og en god start på boligmarkedet
  • Mulighed for en god investering

Ulemper

  • Kan være en risikabel investering
  • Kræver luft i økonomien
  • Pas på huslejen – den skal matche markedsniveauet 

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme