Gør din andelsbolig attraktiv ved salg

Boligmarkedet er ikke i ligeså høj kurs, som det har været. Interessen for at låne penge til ny bolig er faldet. Det har bankerne erfaret. Faktisk var der rekordlav interesse for boligkøb i juli måned 2022, sammenlignet med de forrige år. Efterspørgslen begynder derfor at minde om den, vi så før COVID-19 pandemien. Dette betyder, at der er færre om buddet, og at løbetiden derfor er længere, end den vi var vant til under pandemien. Du kan derfor ikke længere forvente, at din andelsbolig går som varmt brød. Du er nødt til at arbejde mere for at gøre din andelsbolig attraktiv for en potentiel køber. 

Hav styr på alt det praktiske

Der er mange praktiske ting, man skal have styr på, når man skal sælge sin andelsbolig. Det er vigtigt, at dette er i orden, før du begynder at fremvise din bolig. Tjek først og fremmest foreningens vedtægter, for at se om der gælder særlige regler ift. salg af andelen. Det kan eksempelvis være at foreningen har en venteliste. Disse har typisk fortrinsret til ledige andelsboliger. Oplys ligeledes din andelsboligforening om, at du ønsker at fraflytte.

Du skal også have fastsat en pris, som består af andelsværdien plus forbedringer, derfor skal du også have lavet en vurderingsrapport. Derudover er det fornuftigt at få foretaget en el- og vvs-rapport, på den måde kan du finde frem til, om der er nogle fejl og mangler, du skal udbedre eller gøre sælger opmærksom på. Når alt det praktiske er i orden, så kan du begynde at fremvise din bolig.

Vær med til fremvisning

En ejendomsmægler er god, når det kommer til salg af boliger. De hjælper med de praktiske ting, der hører til køb og salg, at komme i kontakt med køberne, styrer markedsføringen, og de kommer med gode råd og tips til salgsprocessen. Men det er også en god idé selv at lægge noget arbejde i selve salgsprocessen. Når du som sælger er med i salgsprocessen, og selv er med til at vise din bolig frem, så giver det nemlig et bedre salg – det mener Robinhus. De skriver, at 80% af købere foretrækker, at sælgeren er med i salgsprocessen. Og der er da heller ikke nogen, der kender din bolig bedre end du gør. Den viden du har kan give stor værdi for potentielle købere.

Fremhæv det positive i andelsboligforeningen

Andelsboligforeninger kan være meget forskellige, både når det kommer til drift og udseende. Men det er vigtigt at forstå, at selve foreningen også spiller en rolle for at gøre din andelsbolig attraktiv. Fremhæv de fordele du selv er glad for ved din forening. Det kan være at jeres forening er helt nyrenoveret, og har gode lydisolerende vinduer. Det kan også være, at I har en god økonomi, et dejligt gårdmiljø, et træningsrum eller andre faciliteter, der gør tilværelsen lidt ekstra god. Eller også er det fællesskabet i foreningen, eller den fælles forståelse for hensyntagen, når det kommer til adfærd. Disse informationer kan være guld værd for en potentiel køber.  

Tænk på sanseindtryk

Når din bolig skal fremvises, er det næsten selvsagt, at der skal være rent og ryddeligt, for at give et godt indtryk. Men der er mere, du kan gøre for at gøre din andelsbolig attraktiv for en potentiel køber. Tænk alle sanser ind i din præsentation. 

Duft kan gøre din andelsbolig attraktiv

Lugtesansen er den sans, der husker bedst. Denne sans skal vi derfor ikke undervurdere. Vi har minder, der knytter sig til bestemte dufte, der kan gå tilbage til den helt tidlige barndom. Minder vi ikke husker længere, men som lugtesansen genkender. 

Selvom vi ikke nødvendigvis husker, de minder vi har med de forskellige dufte, kan kroppen reagere positivt eller negativt herpå. Tænk derfor over at appellere til noget din mulige køber forbinder med noget godt. Det kan være duften af jordbær eller nybagt chokoladekage, som de fleste mennesker synes godt om. Du kan også være med til at skabe nye gode minder omkring boligen med andre behagelige dufte. 

Hjælp dig selv og din købers lugtesans godt på vej:

 • Tøm skraldespanden.
 • Luft godt ud.
 • Gør rent med velduftende rengøringsmidler.
 • Brug duftpinde eller duftlys på eksempelvis badeværelse – men pas på det ikke bliver for meget.
 • Hav friske blomster stående i vindueskarmen eller på spisebordet.
 • Eller tag den et ekstra skridt og bag en kage eller boller, så der dufter af friskt bagværk.

Smagssansen gør køber tilpas

Smagssansen er nært knyttet til lugtesansen, du kan derfor vælge at sætte nogle velduftende snacks frem, der får mundvandet til at løbe. Du kan også stille kaffe og koldt vand frem, så køber føler sig velkommen.

Ved at give de potentielle købere mulighed for at spise og drikke lidt under fremvisningen, kan det være, at de føler sig mere tilpas i hjemmet. Men det hjælper dem også til at forestille sig scenarier, hvor de selv har snacks stående fremme til sig selv eller gæster. 

Lyde spiller også en rolle

Tænk også gerne over din boligs lyde. Når vi har boet et sted i lang tid, vænner vi os til de små lyde, der er omkring os til daglig, og vi bemærker dem måske ikke længere. Men når man kommer ind i et rum for første gang, er sanserne skærpet, og man bemærker lyde på en anden måde. Tænk derfor over, om der er lyde i boligen, der kan være distraherende for en potentiel køber:

 • Fiks knirkende døre eller gulvbrædder.
 • Luk vinduer, hvis der kommer støj fra vejen. 
 • Sæt evt lidt stille baggrundsmusik på, for at skabe en god og hyggelig stemning. 

Synet er essentielt for førstehåndsindtryk

Synet er en af de sanser, vi unægteligt bruger til at danne os førstehåndsindtryk. Denne er derfor enormt vigtig at tage hensyn til i salget af din bolig. Har du mange pyntegenstande eller dagligdags-ting liggende, så ryd noget af det af vejen. Et hjem må gerne have personlighed, men når en potentiel køber skal vurdere, hvorvidt dit hjem kan være deres nye, så er det vigtigt, at de kan forestille sig et liv der. For meget historie og personlighed kan derfor være en hindring for køberen til kunne se sig selv og sine egne ting i hjemmet. Giv derfor plads og rum til, at køberen kan danne sit eget indtryk og forestilling om et liv i andelsboligen. 

Du kan dog sagtens skabe lidt ekstra hygge, som giver et godt førstehåndsindtryk:

 • Pynt med grønne planter og blomster.
 • Skab hygge med puder og tæpper i sofaen, og sengetæppe på soveværelset.
 • Træk alle persienner fra og puds vinduerne, så der kommer rigeligt lys ind.
 • Fremhæv dine favorit spots i boligen. Det kan være læsehjørnet, der er lyst op med en varmglødende lampe, eller spisebordet med et stort frugtfad.

Tænk over hvad køberen rører ved

Når vi går i butikker og shopper, har vi en tendens til at ville røre ved alt. Det samme gælder når vi shopper efter et nyt hjem. Vi rører ved vægge, gulve, karme, skabe og ja endda møbler og ting, der ikke engang følger med i salget. En del af det er for at undersøge boligens stand, men en stor del er også ren nysgerrighed og vane. Vi ser med fingrene. Tænk derfor også over overfladerne i dit hjem, hvis du skal gøre din andelsbolig attraktiv:

 • Sørg for at skuffer og låger sidder ordentligt fast, så køber ikke bliver overrasket, når de åbner op. 
 • Tør komfur, emhætte og omkringsiddende klistret belægning af.
 • Støv karme og hylder af.
 • Sørg for at rengøre overflader, så de fremstår rene og glatte.
 • Er der splinter i gulvet, så sørg for at slibe området.
 • Hav bløde tekstiler i sofaen eller lænestolen, som giver en rar og hjemlig stemning.

Læs også: Det kan betale sig at købe en stuelejlighed

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme