Det kan betale sig at købe en stuelejlighed

Mange går med drømmen om en lejlighed oppe i højderne. Men jo højere oppe, du ønsker at bo, jo dyrere. En stuelejlighed er derfor et billigere alternativ, og kan være værd at give en chance.

Drømmen om en lejlighed i toppen

Boligsøgende i København drømmer om en lejlighed, der ligger højere oppe i ejendommen. Det skyldes blandt andet, at man får større afstand til støj fra trafik og mennesker på gaden. Man får mere lys, mindre risiko for indkig og ofte også bedre udsigt. Men disse præferencer skal køberne også betale ekstra for.

Efterspørgsel koster penge

Den høje efterspørgsel får priserne til at stige, og det gælder også, når man ser på hvilken etage, de enkelte lejligheder befinder sig.

”Prisforskellen er på godt en mio. kroner fra stuen og til femte sal,” forklarer Michael Dalsager, seniorkommunikationskonsulent i Home, til Berlingske.

Du kan altså spare betydeligt på boligbudgettet ved at vælge at købe en stuelejlighed.

En stuelejlighed er mindre eftertragtet

Tal fra Boligsiden peger på, at prisforskellen på stuelejligheder og højere beliggende lejligheder er betydelig i landets 4 største byer, og generelt set er stueetagen den billigste. Men i København stiger prisforskellen fra hver etage, helt op til femte sal.

Københavnerne betaler altså gerne mere for de ekstra skridt til livet i toppen. Men er livet i en stuelejlighed virkelig så skidt, som vi gør det til?

Fordele ved en stuelejlighed

Når man har sat sig for, at man skal have en lejlighed i de øvre etager i København, kan man godt blive blind for andre gode muligheder. Og der kan altså være mange fordele at indhente, hvis man vender blikket ned mod en stuelejlighed.

Du sparer penge

Først og fremmest er det væsentligt at fremhæve, at man får flere kvadratmeter for pengene ved at købe en stuelejlighed. Der er færre om buddet, og der en del penge at spare sammenlignet med de højere beliggende lejligheder i ejendommen. Men det er ikke det eneste.

Mindre besvær med trapper

Måske giver det sig selv, men det kan være en afgørende og vigtig faktor for valget, at der er færre trapper at forholde sig til. Det er ikke kun en fordel for dig og din kondi, eller måske mangel herpå. Det er en fordel for gangbesværede, familier med små børn, beboere med kæledyr, for ikke at tale om, når der handles stort ind, eller skal flyttes møbler ind og ud.

Ingen underbo

Har du børn eller kæledyr, kender du sikkert til bekymringen omkring støj og gener for eventuelle underboer. Med en stuelejlighed slipper man for en stor del af denne bekymring, da der netop ikke bor nogen nedenunder, der kan blive generet af banken i gulvet.

Udeareal

Ofte har en stuelejlighed ikke en altan, dog har man i stedet ofte adgang til en lille privat terasse eller have ud mod gården, som kan være særligt belejligt, hvis man har børn eller kæledyr. Denne type lejlighed, skal man dog være foreberedt på, kan være prissat højere, sammenlignet med dem uden adgang til udeareal.

Indkig gør sig ikke altid gældende i en stuelejlighed

Mange fravælger stuelejligheder på grund af mistanken om indkig til privatlivet. Men derfor kan det stadig betale sig at give stuelejlighederne en chance. Mange af Københavns stuelejligheder ligger nemlig så højt, at indkig ikke er en faktor. Og ved de stuelejligheder der er placeret tættere på jorden, er det muligt at købe film, der nemt kan sættes fast på den nederste del af vinduet, så personer udefra ikke kan kigge ind, alt imens i beholder lysindfaldet.

En stuelejlighed er derfor langt fra et dårligt køb, og i dette tilfælde kan det bogstaveligt talt betale sig at vende blikket ned mod stuelejlighederne.

Læs også: Hvad er en sund andelsboligforening?

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme