Gennemsnitsalderen for førstegangskøbere er steget

Stigende renter og stigende priser – sådan er virkeligheden i dag. Og det har stor betydning for boligmarkedet, og for dem der ønsker at få foden indenfor. Gennemsnitsalderen for førstegangskøbere er nemlig steget. 

Tiderne har ændret sig

Det kan være svært ikke at blive en anelse misundelig på vores forældres eller bedsteforældres generation, når de fortæller om købet af deres første bolig. For hold da op, hvor kunne vi have fået meget for den pris, de gav dengang. 

Men desværre har boligmarkedet udviklet sig i en retning, der gør det svært for yngre generationer at få foden indenfor på boligmarkedet. Faktisk viser tal at gennemsnitsalderen for førstegangskøbere er steget. 

Rekordhøj gennemsnitsalder for førstegangskøbere

Det kræver større formue og større månedligt rådighedsbeløb at få lov til at låne som førstegangskøber. Derfor ser vi også, at vi bliver ældre inden vi køber en bolig for første gang. Ja, faktisk viser tal fra Danmarks Statistik, at gennemsnitsalderen er historisk høj, når det gælder førstegangskøbere. 

Tilbage i 1987 lå gennemsnitsalderen på 32,62 år. I dag ligger den på 37,32 år. 

Besværlige forhold for førstegangskøbere

I takt med den nuværende krise, er boligrenterne steget markant i Danmark, og dette har stor indflydelse på boligmarkedet. Noget der gør det sværere at komme ind på boligmarkedet, for den yngre generation. Da deres rådighedsbeløb kræves større end for blot få år siden. 

Derudover kræves der en god opsparing fra købers side. De skal nemlig kunne lægge minimum 5 procent af boligens kontantpris i udbetaling. 

Har du som førstegangskøber derfor ikke allerede godt styr på økonomien, så er det på tide at komme i gang. 

Stigende boligpriser

Selvom boligpriserne er begyndt at falde i forbindelse med krisen, så ligger priserne på boliger i Danmark stadig højt, sammenlignet med dengang vores bedsteforældre eller forældre købte en bolig for første gang. 

Ifølge Finans Danmark er gennemsnitsprisen på et klassisk parcelhus mere end firedoblet i løbet af de seneste 30 år. I 1992 lå prisen på 4.129 kr/m2, mens den i 2022 lå på 16.977 kr/m2.

Der er derfor ikke noget at sige til, hvis du er en anelse misundelig på generationerne før dig. 

De stigende priser og renter er altså i den grad med til at gøre det ekstra svært for nye boligkøbere at komme ind på boligmarkedet. Det er der flere heldigvis flere, der ønsker at lave om på.

 ”Vi skal passe på, vi ikke taber en generation på gulvet. Vi er nødt til at hjælpe den næste generation, så de kan komme ud på boligmarkedet,” siger Ole Hækkerup, som er direktør i Dansk Ejendomsmæglerforening i en pressemeddelelse.

Læs også Byens smukkeste facade

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme