Byens smukkeste facade

Går du op i arkitektur, og kunne du tænke dig at bo i en by, der går op i bygningernes æstetiske udtryk? Så kan det være du skal flytte til Frederiksberg. Hvert andet år kårer Frederiksberg nemlig vindere af byens smukkeste facade.

Hyldest af bygningers facade

Siden 2016 har Frederiksberg Kommune afholdt en facadepræmiering, der hylder ejendomme, der bidrager til byrummets æstetik og stemning.

Præmieringen foregår hvert andet år og i år har kommunens facadeudvalg udvalgt tre nye områder, hvoraf et af fokuspunkterne er bæredygtighed. Og vinderne blev offentliggjort den 30. november 2022. 

De tre vindere blev udnævnt i kategorierne: Værdi til byrummet, bæredygtig kvalitet og forandring med respekt.

Et æstetisk byrum med respekt for datidens detaljer

Frederiksberg er kendt for deres æstetiske arkitektur, hvor nye og gamle bygninger harmonerer og komplimenterer hinanden. 

“Frederiksberg har tradition for smuk og æstetisk arkitektur, og vi har mange bygninger med mange år på bagen. Derfor glæder det mig at se, hvor mange borgere der sætter pris på Frederiksbergs historie og renoverer med respekt for datidens detaljer og samtidig har fokus på bæredygtighed,”

– Fortæller Borgmester Michael Vindfeldt (S), som også er medlem af Frederiksbergs Kommunes facadeudvalg, i en pressemeddelelse.  

Facade giver værdi til byrummet

Gavlmaleriet på Hostrupvej 18 blev præmieret med prisen “Værdi til byrummet”. Gavlmaleriet vandt, fordi projektet ikke kun giver værdi til ejendommens beboere, men også til byrummet. 

Maleriet er en reetablering af Gingemanden. Billedet forestiller en mand, der barberer sig og spejler sig i et barberblad, mens hans seler hænger løst ned langs hans ben.

Gingemanden er et af de mest populære reklamebilleder for barberblade i sin tid.

Gavlmaleriet på Hostrupvej 18. Vinder af “Værdi til byrummet” – Foto: Flatr

En facade af bæredygtig kvalitet

Butiksfacaden på H.C. Ørsteds Vej 39A – Frese og Sønners rammebutik løb med prisen “Bæredygtig kvalitet”. Facaden blev hædret fordi den, som Frederiksberg Kommune beskriver det, gennem de seneste 100 år har fremstået som en facade med kvalitet. Den er blevet passet på ud fra de særlige “Frederiksbergske værdier”, som tager hensyn til bæredygtighed, arkitektur og kulturhistorie. 

H.C. Ørsteds Vej 39A. Vinder af “Bæredygtig kvalitet” – Foto: Frederiksberg Kommune

Facade forandret med respekt

Kingosgade 8 og Boyesgade 8-14 vandt prisen “Forandring med respekt”. Ejendommen blev ifølge facadeudvalget ombygget vellykket og med respekt for både bygning og identitet. De har opdateret bygningen ved at udskifte vinduer, altandøre og altanværn. Og de har samtidig haft fokus på at bevare facadens identitet. 

Kingosgade 8 og Boyesgade 8-14. Vinder af “Forandring med respekt” – Foto: Flatr

En populær by

Frederiksberg er populær blandt boligsøgende. I 2021 viste en undersøgelse, foretaget af YouGov, at Frederiksberg er den absolutte favorit, og det foretrukne sted at bo i hovedstaden. I undersøgelsen blev blandt 955 udvalgte københavnere spurgt. 22 procent af de adspurgte placerede Frederiksberg på førstepladsen. Østerbro og Amager tog anden og tredjepladsen med henholdsvis 14 og 11 procent af stemmerne.

Byens smukke facader kan meget muligt have indflydelse på københavnernes boligdrømme.

Hvor ønsker du at bo?

Læs mere om Frederiksberg her 

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme