Fordele ved at købe en andelslejlighed

Boligmarkedet er brandvarmt. Er du på jagt efter en andelslejlighed, så kræver det både held og ihærdighed. Men det kan være svært at finde hoved og hale i, hvilke fordele og ulemper der er, og hvad man skal være opmærksom på. Det er derfor en god idé at sætte sig ind i tingene og søge den hjælp, der er at hente.

Andelslejligheder er efterspurgte

De seneste år har der været en markant stigning i efterspørgslen på andelslejligheder og ejerlejligheder i København. Meget tyder på, at tendensen fortsætter. Ejerlejligheder og andelslejligheder er i høj kurs, og Coronapandemien har i den grad vækket de bolighungrende danskeres lyst til at gå på boligjagt. Om det blot er en del af udviklingen eller kommer som følge af nedlukningen, findes der mange teorier om. Men det væsentlige er, at det går stærkt. Du skal derfor være hurtig på aftrækkeren, hvis du overhovedet skal komme i betragtning til en andelslejlighed i København.

Hvorfor en andelslejlighed

For mange virker andelsboligmarkedet som en billigere og lettere løsning end at købe en ejerlejlighed. Hvilket det i og for sig også er. Det er nemlig oftest billigere i anskaffelsespris. Det skal dog siges, at dette så kan betyde, at nogle andelslejligheder har en høj månedlig boligafgift. Derudover bør man undersøge andelsboligforeningens økonomi grundigt, inden man skriver under på noget. Hvis andelsboligforeningen for eksempel har optaget nogle risikable lån, så kan du ende med at hæfte for det. Det kan også få konsekvenser for dig, hvis selve vurderingen af ejendommen falder. Det er, i den forbindelse, også en god idé at få indsigt i andelsboligforeningens vedligeholdelsesplan og sammenstille med den seneste regnskab og generalforsamling. På den måde kan du se, hvordan de forsøger at bevare ejendommens værdi.

Fordele ved en andelslejlighed

Der er altid fordele og ulemper ved køb af en andelslejlighed. En af fordelene er, at de som regel er billigere at købe fremfor en ejerlejlighed. Købsprisen er oftest betydeligt lavere end ved ejerlejligheder. Har du derfor ikke den største formue at gøre godt med, kan andelslejligheden være svaret. Der også et loft over, hvor meget andelslejligheder må stige i pris. Du kan derfor købe andelslejlighed uden den store frygt for et kæmpe tab. Laver du forbedringer i boligen, så kan den stige i værdi, og du kan på den måde øge en evt. senere salgspris. Men husk på, at der skal søges tilladelse fra bestyrelsen, inden du foretager ændringer. Har du købt en andelslejlighed for nyligt, skal du dog ikke regne med det store overskud ved salg igen, da mange formentlig allerede har ramt loftet for, hvor meget de må koste.

En anden fordel ved andelslejligheder er, at du ikke skal betale ejendomsværdiskat, da du ikke ejer selve boligen, men blot en andel af ejendommen. Du sparer hermed penge, sammenlignet med hvis du bor i en ejerlejlighed.

Fælles om ejendommen

I en ejerforening står man med ansvaret for sit eget og hæfter selv for større skader og vedligeholdelse. Vælger du at købe dig ind i en andelsboligforening, så hæfter foreningen i fællesskab. Her har alle andel i ejendommen og deler derfor et fælles ansvar for udgifter til skader og vedligehold. På generalforsamlingen, som finder sted årligt, har alle mulighed for at få indflydelse på andelsboligforeningens husorden, vedtægter og økonomi. Der følger selvfølgelig nogle forpligtelser med, når du køber dig ind i en andelsboligforening. Derfor bør du sætte dig ind i foreningens regler, inden du køber, da disse kan variere fra forening til forening.

Læs også: Køb af andelsbolig – bliv klar med denne vejledning

Andelslejligheden som investering

Det kan være en god idé at investere i en bolig, men man skal selvfølgelig tænke sig om, inden man kaster sig ud i noget. De seneste år har det vist sig at være en god investering at købe en bolig generelt set. Men med en andelslejlighed kan du som udgangspunkt få mere boligkvadratmeter for pengene.

Mange andelsboligforeninger har ikke fået foretaget en ny offentlig vurdering i mange år. Det vil sige, at de ikke er fulgt med boligmarkedets stigninger. Får andelsboligforeningen derfor foretaget en ny vurdering efter du har købt dig ind, kan værdien stige markant fra den ene dag til den anden. Dog skal man være opmærksom på valuarvurderinger, som mange foreninger har valgt. Selvom valuarvurderinger typisk giver et mere præcist estimat for ejendommens værdi på det nuværende marked, kan man også risikere at ejendommen er blevet sat højere, end bankerne vurderer den til. Hermed kan man som køber komme til at betale mere end boligen reelt er værd. Derfor kan det være klogt at drøfte andelsboligforeningens værdi med sin bankrådgiver, inden man træffer den endelige beslutning om et evt. køb.

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme