Er køb af bolig i 2022 en god eller dårlig beslutning?

Jagten på en bolig er desværre ikke blevet meget lettere for de boligsøgende i år. Da Corona brød ud i Danmark i 2020, skete der markante ændringer i boligmarkedet. Boliger blev købt og solgt som aldrig før. Noget der kom bag på mange danskere. Det fortsat lave udbud gør, at priserne stadig er høje. Der er derfor mange ting man skal tage med i sine overvejelser som boligsøgende i 2022.

Danskerne fik boligmarkedet til at flyve

I takt med at Corona ramte Danmark i 2020, blev flere danskere hjemsendt og fik pludselig tid til at tænke over og gøre noget ved deres boligsituation. Vi var låst fast bag hjemmets fire vægge og alle planer om rejser og udflugter blev sat på stand-by. Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, fortæller i Nykredits egen artikel:

“Man fristes til at sige, at når danskerne ikke kunne flyve ud i verden, så fik de boligmarkedet til at flyve i stedet.”

Boligmarkedsanalytiker fra Home, Henrik Hauthorn Jensen, mener også, at Corona har været skyld i, at mange danskere havde fokus på boligen. Men han mener, at normaliseringen og genåbningen af samfundet, vil ændre danskernes fokus, så boligmarkedet ikke længere er i så høj kurs.

”Corona-pandemien er fortsat den helt store usikkerhedsfaktor. Hvis samfundet og verden normaliserer sig og lukker op i løbet af 2022, kan vi se dalende fokus på bolig, og hvordan vi bor – og ikke mindst for at eje et sommerhus,” siger han til Ritzau.dk.

Bolig i 2022

Boligmarkedet er dog fortsat i høj kurs i 2022. Selvom tallene er lavere sammenlignet med sidste år, er de fortsat rekordhøje. Lige nu er udbuddet enormt lavt sammenlignet med hvor mange boligsøgende der er. Faktisk er udbuddet det laveste i 16 år. Det fortæller Michael Dalsager, senior kommunikationskonsulent i Home, til Ritzau.dk. Det giver udfordringer for de mange boligsøgende.

Ifølge en spørgeundersøgelse fra YouGov for Home, så er der færre boligejere, der har planer om at sælge deres bolig sammenlignet med samme tid sidste år. Ifølge YouGov havde 12,3% danske boligejere i januar planer om at sælge deres bolig indenfor et halvt år.

De seneste 2 år har boligmarkedet vist sig at være uforudsigeligt, selv for eksperterne. Det er derfor stadig usikkert, hvorvidt man skal se tiden an eller slå til med det samme i jagten på drømmeboligen.

Bolig: En god investering eller ej?

Det er klart at mange boligsøgende er desperate, når udbuddet er så lavt. Man skal være hurtig og heldig, når der er en ny bolig til salg. Dette gælder både for ejerboliger og andelsboliger. Er man førstegangskøber, er det som regel en god idé blot at få en fod ind på boligmarkedet. Men i dag skal man tænke sig lidt mere om. Man skal først og fremmest gøre op med sig selv, hvorfor man ønsker at købe en ny bolig. Er det for at finde den nye base, hvor man kan slå sig ned i en lang række år? Er det for at få en fod ind på boligmarkedet? Eller er det for at investere? Eksperterne råder danskerne til at se på den enkelte bolig for sig selv og formålet med at købe den.

Christopher Wagner, Købermægler og Partner hos Bomae, nævner i Bomaes køberguide, at det ikke er en dårlig idé at købe en bolig, hvis man tænker at bo der i længere tid. Men intet er sikkert, og da slet ikke i disse tider. Han anbefaler derfor, at man lader sig rådføre med en boligrådgiver, der ser på den enkelte bolig i forhold til den boligsøgendes ønsker. Han uddyber:

“Det er stadig muligt, at lave gode handler, men det kræver en skarp strategi – både i forhold til at sikre boligen, nu hvor der er så mange om buddet og at lande den rette pris.”

Ikke et rigtigt eller forkert tidspunkt

Flere eksperter mener, at man bør træde varsomt og tænke over, hvorfor man ønsker at købe en ny bolig. En bolig er, som Christopher Wagner siger, ikke en dårlig investering, hvis man ser sig selv bo der i en lang årrække. Det er der flere, der er enige i.

Har man planer om at købe en bolig som en økonomisk investering. Så bør man nok overveje noget andet. Der er mange andre steder, man kan vælge at investere. Boligmarkedet byder ikke på nogen garanti, og derfor er det ikke nu, man skal vælge en bolig som økonomisk investering. Det mener Cheføkonom hos Realkredit Danmark, Christian Heinig. Han forklarer til Danske Bank:

“Boliger giver først og fremmest værdi, fordi du får tag over hovedet og et sted, hvor familie og venner naturligt kan samles.”

Han mener derfor, at det bør være motiv nok for at købe en bolig. Og hvis dette er motivet, så findes der ikke et rigtigt eller forkert tidspunkt.

Læs også: Boligsøgende: Sådan forbereder du dig på boligjagten

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme