24. Marts 2022
Danskerne ønsker sig en større bolig, med flere rum og mere plads. Men drømmen om en større bolig hænger ikke sammen med drømmen om at leve mere bæredygtigt.
Den gennemsnitlige størrelse på danskernes bolig i hele Danmark er 112.5 kvadratmeter i 2021, og i København har vi 82 kvadratmeter. I gennemsnit har vi danskere 53,3 kvadratmeter pr. person i 2021 og i København ligger tallet på 40,7. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Vi har altså en del kvadratmeter at boltre os på, også os der bor i storbyen. Alligevel higer vi efter flere og større rum. Det viser en undersøgelse af YouGov for Videncentret Bolius, hvor 23% af de adspurgte har svaret, at de ønsker sig en større bolig. Og knapt hver anden udtrykker, at de ikke ønsker at flytte ind i noget mindre, end hvad de i forvejen har.
Drømmen om en større bolig hænger i høj grad sammen med, at vi danskere har fået nye boligidealer og bolignormer. Førhen var det normalt for en familie at bo mange mennesker på få kvadratmeter. Søskende delte værelse, og de yngste sov hos mor og far.
I dag er det næsten et krav fra danske familier, at alle familiemedlemmer skal have hver deres værelse, og der skal da også være ekstra rum, der tilgodeser andre behov. Det er eksempelvis blevet normalt at have et hjemmekontor, specielt efter pandemien, hvor mange virksomheder fik øjnene op for fordelene ved hjemmearbejde. Mange søger også en bolig, hvor det er muligt at have bryggers, walkin-closet eller anneks. Vores syn på hjemmet har derved ændret sig fra værende mere praktiskorienteret til et sted, hvor vi kan udleve vores drømme, varetage vores interesser og mærke velvære.
En undersøgelse fra Videncentret Bolius og Realdania viser, at vores livskvalitet hænger sammen vores boligs størrelse. Undersøgelsen viser, at beboere der bor i hus mener, at deres bolig har betydning for deres livskvalitet. Dem der bor i etageejendom, er den type boligejer der i mindste grad mener, at boligen har indflydelse på deres livskvalitet. Ifølge undersøgelsen er der stor sammenhæng mellem boligstørrelse og oplevet livskvalitet. Jo større bolig jo højere livskvalitet.
Undersøgelsen peger da også på, at danskernes livskvalitet er lavest i Region Hovedstaden og højest i de små byer og på landet. Boliger i Region Hovedstaden er generelt også dyrere, så man får mindre for pengene og må gå på kompromis med størrelse til fordel for beliggenhed.
Ude godt, hjemme bedst. Hjem er, hvor hjertet bor. Der er ikke det, hjemmet ikke er for os. Det er vores base, vores tryghed og vores liv. Danskerne går op i deres hjem som aldrig før. Vi ser tv-programmer der handler om boligkøb, boligindretning og beliggenhed, som eksempelvis Nybyggerne, Boligkøb i Blinde, 3xBeliggenhed eller Hammerslag. Og har du set Kender du typen? Ja det er tydeligt, at vi danskere er vilde med boliger, og et tv-program som Kender du typen vidner om, at vi også på mange punkter føler, at vores hjem repræsenterer os selv, og vi vil derfor også gerne fremstå bedst muligt gennem vores bolig.
Der er ikke noget at sige til, at vi går op i vores hjem, når det jo er der, vi tilbringer det meste af vores liv. Men en stor del af denne interesse handler også om et privilegie, vi danskere har. At vi har muligheden for at skabe det hjem, vi drømmer om.
Hen over de sidste mange år, har danskernes situation udviklet sig hen imod bedre økonomi, hvilket forudsætter større muligheder for at realisere vores boligidealer. Men disse boligidealer har også udviklet sig over en lang årrække. Netop til idéen om jo større jo bedre. Det fortæller Mette Mechlenborg, seniorforsker ved Build – Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet, til Videncentret Bolius.
”Boligpolitikken i Danmark har fra første færd handlet om, at vi skulle have borgerne ud af de små, beklemte lejligheder i byen og ud i den friske luft, hvor der var plads og privatliv. Det moderne boligideal bygger derfor på, at vi skal have luft og rum” – Fortæller hun til Videncentret Bolius.
Men hvordan hænger vores drømme om en større bolig sammen med ønsket om at leve mere bæredygtigt? Svaret er kort. Det hænger ikke sammen.
En undersøgelse fra Videncentret Bolius og Realdania viser, at danskerne har en høj interesse for bæredygtighed i boligen. Men undersøgelsen viser også, at nogle af de områder, hvor danskerne ikke er ligeså villige til at ændre adfærd er boligarealet og varmeforbruget.
Og det er da heller ikke fordi at man ikke kan fortage bæredygtige valg i en større bolig. Faktum er bare, at det kræver mere energi at holde en stor bolig fremfor en lille. Det er derfor langt mere bæredygtigt at bo småt.
Noget der heller ikke hænger sammen, er fordelingen af kvadratmeterne.
Det er nemlig i dag mere normalt at bo alene. Faktisk er 40 procent af alle Danmarks husstande bestående af kun én person. Det skriver Videncentret Bolius. Kirsten Gram-Hanssen som er professor ved BUILD – Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet fortæller til Videncentret Bolius, at dette til dels skyldes, at folk bliver boende i de store boliger alene også efter samlivsændringer. Hun fremhæver her særligt parcelhusene, hvor 20 procent er beboet af én person og 40 procent af to personer. Vi har altså unødvendigt mange kvadratmeter pr. person.
Ifølge Kirsten Gram-Hanssen bør kvadratmeterne blive fordelt bedre blandt befolkningen, men hvis dette skal blive en realitet. Så kræver det også, at der bliver bygget noget attraktivt for den gruppe mennesker.
Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme