28. April 2022
Danskerne er et flyttelystigt folkefærd. Vi danskere flytter oftere end de fleste andre europæere. Men hvorfor kan vi ikke blive det samme sted lang tid ad gangen, og hvor søger vi hen?
Ifølge Danmarks Statistik er danskere i gennemsnit flyttet 9 gange, inden de er fyldt 35. Et højt tal, men ikke overraskende. Danskerne er et af de mest flytteivrige folkefærd i Europa, kun overgået af Sverige.
Ifølge Eurostat flytter 1 ud af 5 europæere i løbet af en femårig periode. Men i Danmark er det mere end hver tredje. Det er særligt de unge og storbyboerne, der er skyld i de høje tal. Herudover skal det nævnes, at der er en generel tendens til at unge i Nordeuropa flytter hjemmefra tidligere end andre i Europa, hvilket selvfølgelig er med til at hæve tallene. Oveni dette er det også enormt svært og tæt på umuligt at finde en bolig, særligt i København, der opfylder vores ønsker og behov.
Antallet af flytninger i Danmark er steget med 13,6 procent på 10 år. Det skriver Estate. Denne beregning er baseret på tal fra 2010 og 2020.
Der er mange årsager til at danskere flytter fra deres bopæl.
En stor del af flytningerne skyldes også samlivsændringer i forskellige former, der viser tal fra Danmarks Statistik. Eksempelvis er der 12,5 procent unge, der flytter hjemmefra. 4,3 procent enlige der flytter hjem til forældre. 7,7 procent er enlige, der flytter til partner. Og 5,5 procent er par, der flytter fra hinanden og bliver enlige. Og ifølge Videncentret Bolius og Realdanias undersøgelse Danskerne i det byggede miljø fra 2019, svarer 24 procent af danskerne, at det er ændringer i familieforhold, der er årsagen til at de flytter.
Men ifølge Danmarks Statistik foretages 32 procent af flytningerne af enlige. Det er fra 18-årsalderen og frem at hyppigheden i flytninger øges. Det skyldes, at de unge danskere flytter hjemmefra og nogle gange hjem igen, at de flytter til og fra boliger og kollegier, for at komme tættere på deres studie. Studier der typisk ligger i storbyerne. Det forklarer Danmarks Statistik.
Men det ikke kun de praktiske forhold, der ligger til grund for danskernes flyttevaner. Det er også haven og de ekstra kvadratmeter, der trækker i danskerne.
Undersøgelser peger på, at det også er de ekstra kvadratmeter, der trækker i folk. Ifølge en undersøgelse af Yougov for Videncentret Bolius mener 63 procent danskerne, at en passende bolig skal være mellem 130 og 150 kvadratmeter. Samme undersøgelse viser, at danskerne ikke er særligt villige til at flytte i noget mindre, end hvad de i forvejen har. Det er specielt de 25 til 44 årige, der ønsker en større bolig.
Ifølge Danmarks Statistik sker 63 procent af alle flytninger i Danmark indenfor samme kommune.
4 ud af 10 danskere flytter kortere end 10 kilometer væk fra deres tidligere hjem. Og afstanden bliver kun kortere for børnefamilier. Ifølge Danmarks Statistik flytter børnefamilier kortere end 5 kilometer væk fra deres tidligere hjem. Dette skyldes som regel, at de ønsker at blive boende tæt på børnenes skole og venner.
De unge danskere, uden børn, er mere tilbøjelige til at flytte langt hjemmefra. Her er det oftest studiet og karrieren, der trækker.
Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme