De nye offentlige ejendomsvurderinger er udskudt igen

Hvad er de offentlige ejendomsvurderinger? Og har det betydning for dig som boligsøgende, at de nye igen er udskudt?

Udviklingen af et nyt system

Skattestyrelsen har siden 2013 været i gang med at udvikle et nyt system til de offentlige ejendomsvurderinger. Det vil gøre det nemmere og mere retvisende at vurdere de mange boliger i landet. Det blev besluttet eftersom det nuværende ejendomsvurderingssystem ikke vurderes altid give en retvisende vurdering, som afspejler den primære værdi af en påkaldt bolig. Samtidig vil den nye ejendomsvurdering også kunne fortælle den konkrete data, som vurderingen er baseret på.

Oprindeligt burde offentlige ejendomsvurderinger blive opdateret hvert andet år. Men der har ikke været udsendt nye vurderinger siden 2011. Først og fremmest er det grundet en suspendering af ordningen i 2013. Og nu skyldes det de forsinkelser, der har været på udarbejdelsen af et nye system.

De nye offentlige ejendomsvurderinger er udskudt igen – hvorfor?

Ifølge en pressemeddelelse fra Skattestyrelen skrives der, at de første ejendomsvurderinger forventes at blive sendt ud i sommeren 2021. Det er sjette gang, at de nye vurderinger bliver forsinket. Der er flere grunde til at ejer- og andelshavere endnu engang må kigge forgæves efter snarlige vurderinger.

”Det samlede ejendomsvurderingsprojekt er stort og komplekst. Flere hundrede medarbejdere udvikler it-systemet, der skal gøre det muligt at udsende vurderinger af 2,2 mio. ejendomme, som alle er forskellige” står det i pressemeddelelsen fra Skattestyrelsen.

Derfor kræver det mere end først antaget for de mange medarbejdere, der arbejder på det nye system. Samtidigt har hjemsendelser som følge af COVID-19 også forsinket projektet yderligere hos Udviklings- og Forenklingsstyrelsen. De står for at teste projektet.

Læs hele pressemeddelelsen her

Offentlige ejendomsvurderinger på andelsboligforeninger

Da den offentlige ejendomsvurdering har stået stille siden 2011, er der flere andelsboligforeninger, der har søgt mod en valuarvurdering i stedet. Det har de gjort for at få et mere nøjagtigt billede af prisen på deres andelsboliger. Med en valuarvurdering vurderer man ejendommens samlede værdi med det frie marked. Det vil sige, hvis andelsboligforeningen skulle ønske at sælge ejendommen til en ejendomsinvestor. I den seneste årrække har det medført, at mange andelsboliger er steget markant i pris.

Selvom andelsboligforeninger gør brug af en valuarvurdering, kan de stadig gå tilbage til at bruge en offentlig ejendomsvurdering på et andet tidspunkt, hvis de ønsker det. Det er forventeligt, når de nye offentlige ejendomsvurderinger indtræffer. I dag gør cirka 60 procent af de danske andelsboligforeninger stadig gør brug af den gamle offentlige vurdering.

Læs også: Køb af andelsbolig – bliv klar med denne vejledning

Hvad betyder det for dig, der søger andelsbolig?

Der er forskellige bud på forventninger og forudsigelser om, hvad de nye vurderinger kan have af betydning for boligmarkedet – og dig som boligsøgende.

Andelsboligerne står bagerst

Det er usikkert at sige, hvornår andelsboligforeninger kommer under nye offentlige ejendomsvurderinger. Men der er ikke stor sandsynlighed for, at de står klar i sommeren 2021. Som regel får andelsboligforeninger deres nyeste offentlige vurderinger året efter andre boligtyper. Og ejerboligerne står først for. Der er derfor ikke meget, der tyder på, at det bliver lige foreløbig. Så der er et stykke tid til, at du som boligkøber eventuelt vil komme til at kunne mærke forskel i priserne på andelsboligmarkedet. I så fald skyldes det i hvert fald ikke de offentlige ejendomsvurderinger.

En værdistigning

Selvom det er svært at kende fremtiden for, hvordan de nye offentlige ejendomsvurderinger kommer til at se ud, er der flere, der forventer, at der vil indtræffe en værdistigning. Grundet de mange år der er gået, er den nuværende offentlige ejendomsvurdering i mange tilfælde lavere end markedsprisen. Der er nemlig sket meget de sidste par år, hvor den offentlige ejendomsvurdering har været fastfrosset. Det gør, at priserne på boliger i København højest tænkeligt vil stige på mange ejendomme. Men ligeledes som folk gætter på en stigning, forventer flere også, at stigningen ikke vil være markant.

Billigere boliger bliver holdt tilbage

En del andelshavere venter fortsat på, at den nye offentlige ejendomsvurdering kommer i hus. Det gør de i håbet om at kunne sælge dyrere og få en større gevinst ud af en forhåbentlig stigning i vurderingen. Og det kan eventuelt have betydning for dig, der søger andelsbolig. For flere billigere boliger kunne egentlig være til salg nu, som flere andelshavere har valgt at holde tilbage fra markedet.

Konklusion?

Overordnet set kommer det umiddelbart ikke til at have den store betydning for dig som boligsøgende. Du bør således ikke frygte eller spekulere for meget i de nye offentlige ejendomsvurderinger.

Hold dig løbende opdateret her på Flatr, hvor vi skriver om andelsboligmarkedet og giver andet relevant viden for dig, der søger andelsbolig.

Kort om de offentlige ejendomsvurderinger

  • Den offentlige ejendomsvurdering afgør, hvor meget du som boligejer skal betale. Alle boliger i Danmark har en offentlig ejendomsvurdering – om man gør brug af den eller ej. Og de mange boliger er også en af grundene til, at de nye offentlige vurderinger er udskudt endnu engang.
  • En offentlig ejendomsvurdering af en bolig udgøres ved at kigge på boligens egenskaber – ud fra område, størrelse, stand og sammenligning med andre tilsvarende boliger. I de fleste tilfælde bliver boligen ikke besigtiget. Altså at nogle fysisk går ud og gennemgår boligen.
  • Det er Vurderingsstyrelsen, der udarbejder de offentlige ejendomsvurderinger.

Administrérer du ventelister i en andelsboligforening?

Står du for håndteringen af en eller flere andelsboligforeningers ventelister, eller kender du en, der gør? Følg linket herunder og læs mere om, hvad vores ventelistesystem til andelsboligforeninger kan tilbyde. Flatr for ejendomme